Josep Bartomeu
Josep Bartomeu

„A Barcát sújtja leginkább a koronavírus”

  2020. július 26.
Josep María Bartomeu, az FC Barcelona elnöke szerint ők szenvednek leginkább a koronavírus miatt, már ami a gazdasági részt illeti.
„Tudjuk, hogy egy világjárványról van szó, és közölve is volt, hogy ez egy komplikált nyár lesz csereügyletekkel, és ez is történik” – nyilatkozta a klub átigazolási politikája miatt (is) sokat kritizált Bartomeu a Mundo Deportivónak.

„Március 14-e óta egyetlen eurót sem kaptunk. Kiesett 200 millió euró. 200 millió! Sokat segített persze a fizetések csökkentése, illetve az ERTE (egy rendelkezés, mely szerint a kormány állja a fizetések 70 százalékát) igénybevétele.”

„Bezártuk az üzleteket és a múzeumot, nem volt jegyeladás sem, emellett vissza kellett fizetnünk a jegyeket azon meccsek kapcsán, amelyeken már nem lehetett részt venniük nézőknek. 200 millió euró kiesése nagy csapás.”

„A járvány két-három idényig éreztetni fogja a hatását. Senkinek nem szabadna azt gondolnia, hogy a következő idényre már minden helyreáll. A nagy pénzügyi guruk négy évről beszélnek ezt illetően, ugyanakkor a futballban hamarabb megy majd a visszaállás.”

„A stratégiai terveink alapján 1,1 milliárd euró lett volna a bevételünk, de a COVID miatt 30 százalékkal kevesebb jut hozzánk. Ezt azért mondom, mert ha valaki azt hiszi, hogy a pandémia nincs hatással a Barcára, akkor téved. Ez az összes nagy klubot érinti, de mivel a Barca termeli a legtöbb pénzt Európában, így minket sújt a leginkább.”

Amikor Bartomeunak felvetették a klub rossz pénzügyi helyzetével kapcsolatos híreszteléseket, visszautasította őket.

„Nem igaz. Több volt a bevételünk az összes többi nagy klubénál, de március 14-én minden leállt, és alkalmazkodnunk kellett az új szituációhoz. A veszteségek ellenére továbbra is mi vezetjük a bevételi listát, és az adósságszintünk nem olyan magas. Amikor a vizsgálatok véget érnek augusztus közepén, a gazdasági alelnök, Jordi Moix részletesen beszélni fog a helyzetről, és mindannyian látni fogjuk, hogy normál az adósságszintünk.”