kép Fotó: Getty Images

A nagyot égő hollandok kapitánya: "Az országban egyszerűen nincs elég minőségi játékos"

  2015. október 14.
kép

Bár a 2016-os franciaországi tornán már nem 16, hanem 24 csapat vehet részt, a selejtezősorozatban rendkívül gyengén teljesítő Hollandia nem lesz ott a mezőnyben.

Az 1988-ban kontinensbajnoki aranyérmes, háromszoros világbajnoki döntős csapat kedden a csehek ellen zárta a kvalifikációs mérkőzéseket, Amszterdamban. A második félidőben tíz emberrel játszó vendégek 3-2-re nyertek, így a hollandok az A csoport negyedik helyén végeztek. A lefújáskor kiderült, hogy a győzelem sem lett volna elég számukra a továbbjutáshoz, mert Törökország legyőzte Izlandot, ezzel biztosította a harmadik helyezést.

"Az egész selejtezősorozat miatt csalódottságot érzünk. Sajnos nem voltunk elég jók" - nyilatkozta Danny Blind szövetségi kapitány, aki július elején vette át a posztot Guus Hiddinktől, de négyből három meccset elvesztettek az irányításával.

Az edző szerint a keretüket sújtó sérüléshullám volt a kudarc egyik legfőbb oka. "Nagyjából 12-15 játékosunk hiányzott. Mi nem Németország vagy Spanyolország vagyunk, Hollandiának nehéz megbirkózni ezzel. Az országban egyszerűen nincs elég minőségi játékos ahhoz, hogy komoly változások történhessenek" - magyarázta Blind.

Hasonlóan vélekedik az AP hírügynökség is, amely elemzésében kiemelte, hogy a hollandoknak az 1970-es évek eleje óta minden generációban voltak világklasszis játékosaik (példaként Johan Cruyff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp és Robin van Persie nevét említve), akiknek nincsenek méltó utódaik. "Ez egy kollektív kudarc" - kesergett Wesley Sneijder, aki mélyen tudása alatt játszott kedden.

A generációváltás elkerülhetetlennek tűnik, de a Manchester United szélsője, a nagy reménységként számon tartott Memphis Depay is például csak három gólt szerzett eddigi 21 válogatottsága alkalmával.

A bukás nem csupán azért tűnik nagyon látványosnak, mert csak Lettország és Kazahsztán ellen tudtak nyerni az egész selejtezősorozat folyamán, hanem mert Hollandia tavaly nyáron bronzérmet ünnepelhetett a brazíliai világbajnokságon.

Legnépszerűbb cikkek az elmúlt 10 napban

Error: No articles to display