zFwSGcq6B6

Aki felfedezte Guardiolát, Xavit és Iniestát - emlékezés Oriel Tortra

  2011. október 21.
zFwSGcq6B6

A Barcelona megnyitotta új ultramodern utánpótlás-nevelő bázisát, amelyet Centre de Formació Oriol Tort-nak neveztek el. A La Masia első igazgatója szerezte meg Xavit, Iniestát, Sergit és Guardiolát is az együttesnek, amely Guardiola szerint nélküle nem tartana itt.

A Barca fiatal támadója, Isaac Cuenca a 20. akadémiáról érkező labdarúgó, aki bemutatkozhatott Pep Guardiola irányítása alatt az együttesben. Az első kettő, Sergio Busquets és Thiago Álcantara ma már stabil helyet követelt magának a Barca szűk keretében. Gerard Piqué és Cesc Fábregas a klub neveltjeként Angliából tért vissza anyaegyesületéhez, de Andrés Iniesta, Víctor Valdés, Xavi és Carles Puyol is a La Masiában nevelkedett. Oriel Tort nélkül azonban egyikük sem tartana itt.

Az FC Barcelona tegnap este nagy ünnepség keretében adta át új utánpótlás akadémiáját. Az Észak-Barcelonában található hatalmas építmény megnyitóján jelen voltak a Barcelona egykori és jelenkori csillagai is, Pep Guardiola és együttese, Sandro Rosell klubelnök és Katalónia elnöke, Artur Mas is. Oriel Tort azonban már nem lehetett részese az új akadémia átadásának - a Goal.com őrá emlékezett.

Tort 40 éven át dolgozott imádott csapatáért, 1979-től kezdve a Johan Cruyff unszolására Lluis Núnez által megnyitott La Masia első igazgatójaként tevékenykedett. Húsz évvel később, a Barca centenáriumi évében hunyt el, s még halála előtt is a gránátvörös-kékeket szolgálta. Ez idő alatt igazi örökséget épített fel.


Oriol Tort a 94-95-ös Barcelona játékosokkal, a képen Guardiola, Sergi, id. Busquets és
Amor is megtalálható.


"Fiatalokat edzett, és később Núnez megbízta a La Masia irányításával
- mesélte Marta Tort, Oriol lánya. - Nem ismerték fel egészen addig, amíg a fiatalok az első csapathoz nem kerültek. Az ő szerepköre névtelen, de igazán különleges volt. Nagy kár, hogy ma már nem lehetett jelen. De ahogy ő mondta, látni, hogy a neveltjei az első csapatban szerepelnek, már elégedettséggel töltötte el."

Tort számos ígéretes labdarúgót felkarolt fiatal tornákon szerte Spanyolországban. "Ő igazolta le Guillermo Amort és Guardiolát is. Aztán itt van Xavi - őt is látta felnőni. Habár a jelenlegi csapat sikereit nem élhette meg, így is több labdarúgót látott az első együttesben szerepelni."

Tort érdeme volt Andrés Iniesta felfedezése is, ahogyan két spanyol válogatott-fedezet, Albert Ferrer és Sergi Barjuán is ő általa került a katalánokhoz. "Imádta szakmáját, amiből otthon nem sokat osztott meg velünk. Viccelődtem vele, hogy a La Masiában nevelkedő fiúkkal többet tölt, mint a vér szerinti gyerekeivel. A La Masia volt a 'másik nő' az életében. Most biztosan büszke lenne."

"Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki átvegye a helyét - mondta Carles Folguera igazgató. - Senki sem tud annyit, mint amennyit ő tudott."

"Oriol Tort nagyon bölcs volt - nyilatkozott Guardiola. - Nem sokan maradtak olyanok, mint ő. Addig dolgozott órákon át a klubházban, amíg nem vitte véghez azt, amire szüksége volt. Többek között miatta tartunk ma itt."


(goal.com)

Legnépszerűbb cikkek az elmúlt 10 napban