kép
kép

Az EL egyedüli veretlenjét kell legyőznie a Juvénak, újabb nagy tettre készül a Valencia

  MTI 2014. máj. 1.

A Benfica egygólos előnnyel várja a Juventus elleni visszavágót, míg a Sevilla magabiztos, 2-0-s sikerét követően lesz a Valencia vendége csütörtökön az Európa Liga elődöntőjében.

A Serie A-ban listavezető torinói gárdának - melynek külön motivációt jelenthet, hogy a finálét saját stadionjában rendezik - sokat segíthet az idegenben szerzett gól, ugyanakkor a lisszaboniak egyedüliként még veretlenek a sorozatban. A Benficának viszont nem túl fényes a mutatója Olaszországban, ugyanis eddigi 13 fellépésén tíz alkalommal vereséget szenvedett, és mindössze háromszor diadalmaskodott.

A Benfica és a Juventus korábban kétszer találkozott egymással az európai kupákban, a BEK 1967/68-as idényében az elődöntőben csaptak össze, akkor a legendás Eusébio vezette portugálok kettős győzelemmel jutottak a fináléba, amelyet végül elvesztettek a Manchester Uniteddel szemben. Legutóbb 1993-ban az EL jogelődje, az UEFA Kupa negyeddöntőjében találkozott a két csapat, a Giovanni Trapattoni által dirigált torinói alakulat az első mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett, a visszavágón azonban 3-0-s diadalt aratott, és meg sem állt egészen a végső győzelemig. Ebben a párharcban a Juventus jelenlegi vezetőedzője, Antonio Conte is ott volt a pályán.

A másik ágon, a spanyol házirangadón, a Valenciának bravúrra van szüksége a Sevilla ellen, ugyanis az andalúz gárda az első felvonáson 2-0-s győzelmet aratott. Ám Juan Antonio Pizzi tanítványai a negyeddöntőben ennél nagyobb akadályt is megugrottak, hiszen a Basel elleni első összecsapást 3-0-ra veszítették el, majd a visszavágón, hosszabbítást követően 5-0-ra diadalmaskodtak.

A bajnokságban a két csapat őszi mérkőzését hazai környezetben 3-1-re nyerte a Valencia, a februári "visszavágón" pedig gól nélküli döntetlen született. Történetük során eddig összesen 207 tétmérkőzést vívtak egymással a felek hazájukban, 95 Valencia-siker mellett 35 döntetlen és 77 Sevilla-győzelem született.