kép
kép Fotó: Getty Images

EURO 2016: győzelemmel kezdett Svájc

  2016. június 11.

A svájci válogatott 1-0-ra legyőzte az albán csapatot Lensban, a labdarúgó Európa-bajnokság szombat délutáni mérkőzésén, az A csoport 1. fordulójában.

A svájciak egymás után formálták akcióikat, s törekvéseiket hamar siker kísérte: az 5. percben egy szögletre rosszul, megkésve jött ki az albánok kapusa, Etrit Berisha, a svájciak védője, Fabian Schar pedig zavartalanul fejelhetett az üresen tátongó kapuba (1-0).
   
Lassan ocsúdtak az albánok, néhány tétova kísérletük akadt, de igazán nagy helyzetet csak félóra elteltével tudtak kialakítani. Ekkor a svájci védőktől kísérve Armando Sadiku kilépett, ám pontatlanul célzott, és a háló helyett a kapusba lőtte a labdát a 31. percben.

A 37. percben megfogyatkozott az albán alakulat: második sárga lapját is begyűjtve kapta meg a pirosat a csapatkapitány Lorik Cana, aki estében kézzel ütött bele a labdába. Az ezért a 16-os vonalának közeléből járó szabadrúgást Blerim Dzemaili a kapufára bombázta.

A második félidő elején a svájciak gyors egymásutánban háromszor is helyzetbe kerültek, de nem tudták megduplázni előnyüket. A lehetőségek elfecsérlése nem ütött vissza: az emberhátrányban játszó albánok nemigen tudtak mit kezdeni magukkal, a svájci kapusnak alig akadt teendője. Amikor pedig mégis gólszerzési alkalom adódott - a 76. percben -, Yann Sommert "megkímélte" Sadiku, aki az oldalhálóba lőtt.

A hajrában a svájciak növelhették volna előnyüket, nem tették, de az egy gól is elegendőnek bizonyult a győzelemhez, noha a 87. percben az albánok egyenlíthettek volna, csakhogy Shkelzen Gashi közelről hibázott, pontatlan lövését Sommer hárítani tudta.

A mérkőzést különlegessé tette, hogy a bázeli születésű Xhaka-testvérek, a svájci Granit és az albán Taulant egymás ellen játszott.EURÓPA-BAJNOKSÁG, A CSOPORT, 1. FORDULÓ:

Svájc - Albánia 1-0 (1-0)
Lens, Stade Bollaert-Delelis Stadion, 34 ezer néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Gólszerző: Schär (5.)
Kiállítva: Cana (37.)
Sárga lap: Schär (14.), Behrami (67.), illetve Cana (23.), Kace (63.), Kukeli (89.), Mavraj (92.)

Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami, G. Xhaka, Dzemaili (Frei, 76.) - Shaqiri (Fernandes, 88.), Seferovic, Mehmedi (Embolo, 62.).
Albánia: Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.), Roshi (Cikalleshi, 74.), Abrashi, Lenjani - Sadiku (Gashi, 82.).

Legnépszerűbb cikkek az elmúlt 10 napban

Error: No articles to display