kép

Harmincnyolc év után szabadult

  MTI 2014. január 24.

Harmincnyolc év után pénteken szabadult Franciaország egyik legrégebbi elítéltje: Philippe El Shennawy élete kétharmadát töltötte a rácsok mögött.

"Hűha! Na, a valódi élet, maguk, egyből itt van!" - mondta óriási nyugalommal az 59 éves ősz hajú, frissen borotvált férfi, amikor kilépett a Párizs közeli Fresnes foghazának ajtaján, és meglátta a rá váró újságírók hadát. Hozzátette: "Muszáj, hogy ez a rengeteg év valamire szolgáljon".

Az "örökös elítélnek" is nevezett  Philippe El Shennawy a börtönévek alatt elvégezte a történelem szakot, részt vett kiállítások szervezésében. Feltételesen helyezték szabadlábra, két évig elektronikus karperecet kell viselnie, és a feleségénél kell laknia, akit a börtönben ismert meg. Mindennap reggel 7 és este 7 óra között hagyhatja el a lakását azért, hogy munkába járjon, hétvégén pedig három órát tölthet az otthonától távol feleségével és Christophe nevű közös fiúkkal, aki egyik úgynevezett "bébi beszélőn" fogant.  

A férfinek már állása is van: hétfőtől egy rendezvényszervező cégnél projektvezető.      

"Harmincöt éve várom, és igen, készen állok" - mondta néhány perccel férje szabadulása előtt Martine El Shennawy. "Ez még nem teljesen normál élet. Meg kell még találnia (Philippe-nek) a fogódzókat" - tette hozzá.  

Philippe El Shennawy-t 1977-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték egy két évvel korábban elkövetett rablásért és túszejtésért. A férfi mindig is tagadta, hogy részt vett az akcióban, a börtönből viszont kétszer is szökni próbált. Börtönmúltja nagyon kalandos: húsz évig volt magánzárkában, hat évig pszichiátriai intézetben, 42-szer helyezték át, 34 napig éhségsztrájkolt és egy alkalommal öngyilkossági kísérletet is elkövetett.

Philippe El Shennawy elmondta, hogy a hosszú börtönbüntetések ellen fog kampányolni. "Semmi értelme, a hosszú büntetés semmire sem jó" - hangsúlyozta.

Franciaország jelenleg legrégebbi elítéltje a 77 éves Maurice Gateau, akit 49 éve ül rendőrgyilkosságért.

Legnépszerűbb cikkek az elmúlt 10 napban