kép
kép Fotó: Getty Images

Vb 2018: második helyen jutott tovább az Iránnal ikszelő Portugália

  2018. június 25.
Az Európa-bajnok portugál válogatott 1-1-es döntetlent játszott az iráni együttessel az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának utolsó fordulójában, így másodikként jutott a nyolcaddöntőbe.
Idegesen kezdett az iráni együttes, a portugálok akarata érvényesült az első félórában, amelyet követően lassan magukra találtak az ázsiaiak. Ennek ellenére változatlanul a kontinensbajnok portugálok irányítottak, és a szünet előtt egy látványos Ricardo Quaresma-találattal a vezetést is megszerezték.

A fordulást követően továbbra is nyomást gyakoroltak az európaiak, akik videózás után büntetőhöz jutottak, ám Cristiano Ronaldo bal alsóba tartó lövését könnyedén hárította a kapus. A kimaradt lehetőség kissé megfogta az Európa-bajnok csapatot, míg az irániak támadójátékát lelkesebbé tette, így a többszöri videózással tarkított, kaotikus hajrában mindkét kapu előtt adódott veszélyhelyzet.

A hosszabbításban Irán büntetőből egyenlíteni tudott, és a hajrában megvolt a lehetősége a győzelmet - s ezáltal továbbjutást - érő gól megszerzésére is, ám nem tudott élni vele. A döntetlennel a portugálok jutottak a 16 közé, ahol szombaton Szocsiban az A csoportban első Uruguayjal találkoznak.
VILÁGBAJNOKSÁG, B CSOPORT, 3. FORDULÓ:

Irán - Portugália 1-1 (0-1)
Szaranszk, Mordovia Aréna, 41 685 néző, v.: Enrique Caceres (paraguayi)
gólszerzők: Anszarifard (93. - büntető), illetve Quaresma (45.)
sárga lap: Hadzsi Szafi (52.), Szardar (54.), illetve Raphael (33.), Quaresma (64.), Ronaldo (83.), Cédric (98.)

Irán: Ali Beiranvand - Ramin Rezaeian, Madzsid Hosszeini, Morteza Pouraligandzsi, Ehszan Hadzsi Szafi (Milad Mohammadi, 56.) - Mehdi Taremi, Alireza Dzsahanbahs (Szaman Goddosz, 70.), Szaeid Ezatolahi (Karim Anszarifard, 76.), Omid Ebrahimi, Vahid Amiri - Szardar Azmoun.
Portugália: Rui Patrício - Cédric, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro - Ricardo Quaresma (Bernardo Silva, 70.), William, Adrien Silva, Joao Mário (Joao Moutinho, 84.) - André Silva (Goncalo Guedes, 96.), Cristiano Ronaldo.