kép
kép Fotó: Getty Images

Vb 2018: tizenegyesekkel elődöntőben a horvátok, búcsúztak az oroszok

  2018. július 7.
Utolsóként a horvátok jutottak be az elődöntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután Szocsiban 11-esekkel legyőzték a házigazdák válogatottját.
Az első félidőben rögtön a kezdés után nagy iramú, lüktető volt a játék, amelyben a horvátok kezdeményeztek, míg az oroszok pár húzásból igyekeztek gyors kontrákat vezetni. A házigazdák a korábbi mérkőzéseikhez hasonlóan mezőnyben ezúttal is rengeteget dolgoztak, viszont most - ellentétben az Uruguay és a Spanyolország elleni találkozóval - a papíron sokkal erősebb rivális ellen is támadó szellemben kezdtek. Az intenzív letámadó felfogásnak, valamint a vállalkozó kedvnek volt köszönhető, hogy Gyenisz Cserisev találatával vezetéshez jutottak az oroszok. A horvátokat megzavarta, hogy mezőnyfölényük ellenére hátrányba kerültek. Két védőjük kapott sárga lapot, pedig nyolc olyan játékosuk volt - négy a kezdőben -, akit sárga lapok miatti eltiltás fenyegetett a találkozó előtt. A horvátok azonban így is nyugodtan mehettek pihenőre: Mario Mandzukic helyzetfelismerése és Andrej Kramaric helyezkedése egyenlítést ért még a szünet előtt.

A második játékrész elején lassabb volt az iram, de a sportszerű játék, a magas színvonal és a horvát mezőnyfölény továbbra is megmaradt. Az oroszok ekkor behúzódtak a térfelükre, az ellenfélnek így több lehetősége és helyzete adódott, a legnagyobb a 60. percben, amikor Ivan Perisic 8 méterről a kapufát találta el, majd a labda elgurult keresztben a gólvonal előtt. A 75. perc után az oroszok tízperces rohamra indultak, amelyben ismét nyílt volt a játék, de utána megint beszorultak, viszont megőrizték a kapujukat az újabb góltól, és jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás első félidejében a horvátok megszerezték a vezetést. Az együttes mezőnyfölényben játszott ugyan, de helyzetet nem tudott kialakítani, találatát szöglet előzte meg. A hátrányban lévő házigazda azonban meg tudott újulni, és egy szabadrúgás utáni fejessel egyenlített.

A nyolcaddöntőben az oroszok és a horvátok is 1-1-re végeztek - előbbiek a spanyolok, utóbbiak a dánok ellen -, és miután a ráadásban sem bírtak riválisaikkal, végül a tizenegyespárbaj hozta meg a döntést. Ezúttal is ez döntött, a horvátok javára.

Horvátország - amely az 1998-as harmadik hely után története során másodszor szerepelhet a legjobb négy között - a szerdai, moszkvai elődöntőben az angolokkal találkozik. A másik ágon francia-belga elődöntő lesz.
VILÁGBAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ:

Oroszország - Horvátország 2-2 (1-1, 1-1, 1-2), tizenegyesekkel: 3-4
Szocsi, 44 287 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
gólszerzők: Cserisev (31.), Fernandes (115.), ill. Kramaric (39.), Vida (101.)
sárga lap: Gazinszkij (109.), ill. Lovren (35.), Strinic (38.), Vida (103.), Pivaric (112.)

Oroszország: Igor Akinfejev - Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Szergej Ignasevics, Fjodor Kudrjasov - Alekszandr Szamedov (Alekszandr Erohin, 54.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev, Gyenyisz Cserisev (Fjodor Szmolov, 67.) - Artyom Dzjuba (Jurij Gazinszkij, 79.), Alekszandr Golovin (Alan Dzagojev, 102.).
Horvátország: Danijel Subasic - Sime Vrsaljko (Vedran Corluka, 97.), Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 74.) - Ivan Rakitic, Luka Modric - Ante Rebic, Andrej Kramaric (Mateo Kovacic, 88.), Ivan Perisic (Marcelo Brozovic, 63.) - Mario Mandzukic.
Tizenegyesek:
Szmolov flegma lövését Subasic kézzel hárította (0-0).
Brozovic magabiztosan lőtt félmagasan a kapu bal oldalába (1-0).
Dzagojev laposan a kapu bal oldalába lőtt (1-1).
Kovacic bal alsó sarokra tartó lapos, de nem túl erős lövését Akinfejev kivédte (1-1).
Fernandes nagy erővel a kapu jobb alsó sarka mellé lőtt (1-1).
Modric lapos lövésébe beleért ugyan Akinfejev, majd a labda a kapufát is érintette, de végül a kapuban kötött ki (2-1).
Ignasevics nagy erővel lőtt a jobb alsóba (2-2).
Vida higgadtan helyezett a kapu jobb oldalába (3-2).
Kuzjajev a kapu jobb oldalába lőtt (3-3).
Rakitic higgadtan lőtt a kapu jobb oldalába (4-3).

Legnépszerűbb cikkek az elmúlt 10 napban